Desszert, Gyerekbarát, Hedonista, TV műsor

Csokoládés, török mogyorós biscotti

0 hozzászólás

Kétszersült sütemény formában. Ez az olasz keksz nehezen adja magát, mert néha nagyon keményre sütik – de pont ez a lényege – így lesz alkalmas arra, hogy vin santoba, vagyis toszkán desszertborba mártogatva fogyasszák. A bor helyett márthatjuk kávéba, teába vagy akár tejbe is. Ez a változat nem sül kőkeményre, magában is nagyon finom és mivel jól bírja a tárolást, bármikor elővehetjük egy jól záródó dobozból és már lehet is ropogtatni.

Csokoládés, török mogyorós biscotti

Darab

30

darab
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

1

hour 

10

minutes
Pihentetési idő

20

minutes
Teljes idő

2

hours 

Hozzávalók

  • 90 g török mogyoró

  • 3 tojás

  • 2 evőkanál instant kávé

  • 22 dkg liszt

  • 3 dkg cukrozatlan kakaó

  • 2 teáskanál sütőpor

  • ½ teáskanál só

  • 12 dkg puha vaj

  • 20 dkg cukor

  • 2 teáskanál vaníiliakivonat

  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  • A mogyorót száraz serpenyőben vagy 180 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk, ha van héja, pirítás után ledörzsöljük róla. Durvára aprítjuk és félretesszük. A sütőt visszavesszük 160 fokra. A csokoládét falatnyi darabokra aprítjuk.
  • Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját a többi egész tojással összekeverjük a kávéval. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összekeverjük.
  • Robotgépben habosra verjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, a sót és tovább habosítjuk.2-3 perc után alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a mogyorót és a feldarabolt csokoládét is.
  • A tésztát kettéosztjuk és egyforma, kb. 3 cm magas hasábokat formázunk belőle. Sütőpapírral leterített tepsire tesszük egymástól távol, mert szét fognak terülni sütés közben. Megkenjük a félretett, kissé felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral. 35 percig sütkük előmelegített sütőben. Kivesszük és 20 percig hagyjuk hűlni.
  • Óvatosan áttesszük az egyik hasábot egy vágódeszkára és kenyérvágó késsel 2 cm hastag szeletekre vágjuk. A szeleteket visszatesszük a tepsire, a másik hasábot is felszeleteljük és a biscottikat további 30-35 percig sütjük, közben egyszer átforgatjuk őket. Teljesen ropogósra kell, hogy süljön minden szelet. Ha kihűltek, légmentesen táródó dobozban tároljuk. 2 hétig eláll.

Recept videó

Tipp

  • A tésztából kihagyhatod a kakaót, helyettesítsd liszttel és máris kevésbé lesz csokis a kekszed. A mogyorót és a csokoládét is lecserélheted más olajos magokra vagy aszalt gyümölcsökre.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*