Hihetetlenül impozáns, ünnepi előétel, igazi vendégcsalogató fogás, és csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy nem nagy ördöngösség elkészíteni. A palacsintasütés gyerekjáték, és a lazacpisztráng is megsül a sütőben szinte magától. Csak a pácra kell egy kicsit odafigyelni, hogy megfelelő legyen az arány a savas és az édes elemek között. Langyosan és hidegen is finom, bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a halat.
Céklával pácolt lazac fűszeres palacsintával
Adag
8
adagElőkészítés
3
óraSütés
30
percTeljes elkészítési idő
3
óra30
percHozzávalók
- A lazachoz:
60 dkg lazacpisztrángfilé
1 cékla
½ l almalé
5 gerezd fokhagyma
1 bio citrom reszelt héja
2 evőkanál frissen reszelt torma
só, bors
1 ág kakukkfű
60 g barna cukor
1 evőkanál almaecet
- A palacsintához:
10 dkg zöldfűszer (petrezselyem, kapor, bazsalikom)
10 dkg liszt
½ csomag sütőpor
2 dl tej
1 tojás
50 g vaj
só
- A tálaláshoz:
4 evőkanál tejföl
1 citrom frissen reszelt héja
kapor
Elkészítés
- A lazacpisztrángfiléket egy akkora tálba tesszük, amiben kényelmesen elférnek.
- A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk, és az almalével, fokhagymával, a reszelt citromhéjjal, a tormával, sóval, borssal turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk. A céklás turmixot a halra öntjük, lefóliázzuk és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit leterítünk sütőpapírral. A halfiléket lecsepegtetjük és a tepsire fektetjük bőrös oldalukkal lefelé. A pácból 1,5 deciliternyit félreteszünk. A maradékkal 10 percenként átkenegetjük a halat sütés közben. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni.
- A félretett pácléhez adjuk az ecetet és a cukrot, és egy kis lábasban sűrűre főzzük.
- A palacsintához a zöldfűszereket felaprítjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, az olvasztott vajjal és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót, a tejet és a zöldfűszereket. A tojásfehérjét felverjük, ezzel is összeforgatjuk óvatosan a palacsintatésztát, és kis palacsintákat sütünk.
- Tálalásnál egy palacsintára helyezünk pár falatnyi lazacot, meglocsoljuk a céklás mártással, kevés tejföllel, kaporral és citromhéjjal díszítjük.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora