Gyerekkoromban azon kevesek közé tartoztam, akik rajongtak a sárgaborsó-főzelékért. Anyukámat nehezen tudtam rávenni, hogy készítsen nekem, mert ő egyáltalán nem osztozott a lelkesedésemben, ezért néha még az iskolai menzára is besírtam magam, amikor megéreztem az illatát. Én ugyanis a sárgaborsót tényleg az íze miatt szeretem, és azóta is készítem rendületlenül. Főzelék, curry, leves, nekem jöhet! Ez a változat a kevésbé elvetemült rajongóknak is tetszetős lehet, a sárgaborsó ízét kiegészíti a karfiol és a fűszerek, a feltétek pedig még tovább fokozzák az élményt.
Sárgaborsó-krémleves karfiollal
Adag
6
adagElőkészítés
20
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
- A feltéthez:
6 szelet fekete-erdei sonka (opcionális)
1 teáskanál étolaj
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál napraforgómag
1 teáskanál szezámmag
½ teáskanál őrölt koriandermag
½ teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál sópehely
- A leveshez:
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál római kömény
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg karfiol rózsáira szedve
20 dkg sárgaborsó
1 evőkanál mandulavaj
só, bors
1,5 l marha- vagy zöldségalaplé
Elkészítés
- A sonkaszeleteket egy serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk. Kiszedjük a sonkát, a serpenyőbe szórjuk az olajos magokat és az őrölt fűszereket. Ezeket lepirítjuk, kiszedjük a serpenyőből, egy kevés sópehellyel összekeverjük, és tálalásig félretesszük.
- Az olajat egy lábasban vagy kuktában felhevítjük és óvatosan megpirítjuk rajta a fűszereket addig, amíg pattogni és illatozni kezdenek.
- Rádobjuk a durvára vágott hagymát, fokhagymát, lepirítjuk, majd a rózsáira szedett karfiolt is beletesszük, átforgatjuk és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a sárgaborsót is, ezzel is összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mandulavajat, amitől még krémesebb lesz, és felöntjük az egészet alaplével vagy vízzel. Fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Kuktában elég neki 20 perc.
- Ha kész, simára turmixoljuk a levest, és a pirított magokkal, sonkával díszítve tálaljuk.
Tipp:
- Könnyen elkészíthető a vegán változata a levesnek: használj zöldségalaplevet, és a sonkát hagyd ki.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora