Hétköznapra, Leves, Tudatos, TV műsor, Vega

Sárbaborsókrémleves karfiollal

0 hozzászólás

Gyerekkoromban azon kevesek közé tartoztam, akik rajongtak a sárgaborsófőzelékért. Anyukámat nehezen tudtam rávenni, hogy készítsen nekem, mert ő egyáltalán nem osztozott a lelkesedésemben, ezért néha még az iskolai menzára is besírtam magam, amikor megéreztem az illatát. Én ugyanis a sárgaborsót tényleg az íze miatt szeretem és azóta is készítem rendületlenül. Főzelék, curry, leves, nekem jöhet! Ez a változat a kevésbé elvetemült rajongóknak is tetszetős lehet, a sárgaborsó ízét kiegészíti a karfiol és a fűszerek, a feltétek pedig még tovább fokozzás az élményt. Kuktában készítve gyorsan megvan, az igazi titok pedig a nagyon simára turmixolásban rejlik.

Sárbaborsókrémleves karfiollal

Adag

6

adag
Előkészítési idő

20

minutes
Főzési idő

40

minutes
Teljes idő

1

hour 

Hozzávalók

  • A feltéthez:
  • 6 szelet feketeerdei sonka

  • 1 teáskanál étolaj

  • 2 evőkanál tökmag

  • 2 evőkanál napraforgó mag

  • 1 teáskanál szezámmag

  • ½ teáskanál őrölt koriander mag

  • ½ teáskanál őrölt római kömény

  • 1 teáskanál sópehely

  • A leveshez:
  • 1 evőkanál olíva olaj

  • 1 teáskanál koriander mag

  • 1 teáskanál római kömény

  • 1 hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 50 dkg karfiol rózsáira szedve

  • 20 dkg sárgaborsó

  • 1 evőkanál mandulavaj

  • só, bors

  • 1,5 l marha alaplé

Elkészítés

  • A sonkaszeleteket egy serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk. Kiszedjük a sonkát, a serpenyőbe szórjuk az olajos magokat és az őrölt fűszereket. Ezeket lepirítjuk, kiszedjük a serpenyőből, egy kevés sópehellyel összekeverjük és tálalásig félretesszük.
  • Az olajat egy lábasban vagy kuktában felhevítjük és óvatosan megpirítjuk rajta a fűszereket addig, amíg pattogni és illatozni kezdenek.
  • Rádobjuk a durvára vágott hagymát, fokhagymát, lepirítjuk, majd a rózsáira szedett karfiolt és beletesszük, átforgatjuk és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a sárgaborsót is, ezzel is összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mandulavajat, amitől még krémesebb lesz, és felöntjük az egészet alaplével vagy vízzel. Fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Kuktában elég neki 20 perc.
  • Ha kész, simára turmixoljuk a levest és a pirított magokkal és sonkával díszítve tálaljuk.

Tipp

  • Könnyen elkészíthető a vegetáriánus változata a levesnek: használj zöldség alaplevet és a sonkát hagyd ki 🙂

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*