Sárgaborsó-krémleves karfiollal

Gyerekkoromban azon kevesek közé tartoztam, akik rajongtak a sárgaborsó-főzelékért. Anyukámat nehezen tudtam rávenni, hogy készítsen nekem, mert ő egyáltalán nem osztozott a lelkesedésemben, ezért néha még az iskolai menzára is besírtam magam, amikor megéreztem az illatát. Én ugyanis a sárgaborsót tényleg az íze miatt szeretem, és azóta is készítem rendületlenül. Főzelék, curry, leves, nekem jöhet! Ez a változat a kevésbé elvetemült rajongóknak is tetszetős lehet, a sárgaborsó ízét kiegészíti a karfiol és a fűszerek, a feltétek pedig még tovább fokozzák az élményt.

Sárgaborsó-krémleves karfiollal

Sárgaborsó-krémleves karfiollal

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • A feltéthez:
  • 6 szelet fekete-erdei sonka (opcionális)

  • 1 teáskanál étolaj

  • 2 evőkanál tökmag

  • 2 evőkanál napraforgómag

  • 1 teáskanál szezámmag

  • ½ teáskanál őrölt koriandermag

  • ½ teáskanál őrölt római kömény

  • 1 teáskanál sópehely

  • A leveshez:
  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 teáskanál koriandermag

  • 1 teáskanál római kömény

  • 1 hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 50 dkg karfiol rózsáira szedve

  • 20 dkg sárgaborsó

  • 1 evőkanál mandulavaj

  • só, bors

  • 1,5 l marha- vagy zöldségalaplé

Elkészítés

  • A sonkaszeleteket egy serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk. Kiszedjük a sonkát, a serpenyőbe szórjuk az olajos magokat és az őrölt fűszereket. Ezeket lepirítjuk, kiszedjük a serpenyőből, egy kevés sópehellyel összekeverjük, és tálalásig félretesszük.
  • Az olajat egy lábasban vagy kuktában felhevítjük és óvatosan megpirítjuk rajta a fűszereket addig, amíg pattogni és illatozni kezdenek.
  • Rádobjuk a durvára vágott hagymát, fokhagymát, lepirítjuk, majd a rózsáira szedett karfiolt is beletesszük, átforgatjuk és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a sárgaborsót is, ezzel is összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mandulavajat, amitől még krémesebb lesz, és felöntjük az egészet alaplével vagy vízzel. Fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Kuktában elég neki 20 perc.
  • Ha kész, simára turmixoljuk a levest, és a pirított magokkal, sonkával díszítve tálaljuk.

Tipp:

  • Könnyen elkészíthető a vegán változata a levesnek: használj zöldségalaplevet, és a sonkát hagyd ki.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes