A céklaburger titka az, hogy a céklával ne úgy bánjunk mint a hússal. Ezt a pogácsát ugyanis nem lehet túlsütni, sőt, pont akkor jó, ha a külső kéreg egészen vastag lesz, hogy a pogácsa belseje is át tudjon sülni. Így az eredmény egy ízletes, krémes állagú céklapogácsa lesz, ropogós külső kéreggel. Ezt nagyon jól kiegészíti a spenótos fetakrém és a harsány ízű csíra.
Céklaburger spenótos fetakrémmel
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
25
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
- A céklapogácsához:
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál édesköménymag
25 dkg főtt bulgur (kb. 12 dkg nyers)
2 közepes cékla reszelve
50 g lenmag
1 csokor kapor
1 tojás
65 g tönkölybúzaliszt
só, bors
- A fetakrémhez:
10 dkg feta sajt
2 evőkanál görög joghurt
1 kezeletlen citrom
10 dkg bébispenót
- A burgerhez:
1 csomag brokkoli- vagy retekcsíra
4 hamburgerzsemle
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát finomra pirítjuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat, felhevítjük. Megpirítjuk rajta az édesköménymagot, majd a hagymát és a fokhagymát is. A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Késes robotgépbe tesszük a céklát, a pirított hagymát, fokhagymát, a lenmagot, a tojást és a főtt bulgurt. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, az aprított kaprot, sózzuk és borsozzuk, majd újra összedolgozzuk.
- Pogácsákat formázunk belőle, és serpenyőben többször átforgatva 20-25 perc alatt kisütjük.
- Közben a spenótot leforrázzuk, kinyomkodjuk és a fetakrém hozzávalóival egy keverőtálban összekeverjük.
- Összeállítjuk a hamburgereket: egy buciba kenünk a fetakrémből, ráteszünk egy adag csírát, a céklapogácsát és egy újabb adag krémet. Végül befedjük a kettévágott buci tetejével.
Tipp:
- Nem baj, ha szinte feketére sült a céklapogácsa külseje, igazán akkor lesz jó!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora