A sütőben helyenként ropogósra sült tésztacsücskök, a nyúlós sajt és a krémes töltelék garantálják, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat egy hideg, téli napon. Egy sütőtökös besamellel készült, spenóttal és pirított gombával rétegezett lasagne szerintem remek megoldás ilyenkor, már csak azért is, mert amíg készül, csodás illatok lengik be a lakást, és nem mellékesen a sütő jól befűti a konyhát.
Sütőtökös-gombás lasagne spenóttal
Adag
6
adagElőkészítés
45
percSütés
50
percTeljes elkészítési idő
1
óra35
percHozzávalók 30×40 cm-es tespsihez:
- A besamelhez:
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
6 dl langyos tej
30 dkg könnyen olvadó, reszelt sajt
só, őrölt szerecsendió ízlés szerint
- A zöldségekhez:
2 evőkanál vaj
30 dkg leveles spenót
1 gerezd fokhagyma
30 dkg sült sütőtök
1 evőkanál olívaolaj
30 dkg gomba (például vargánya, shiitake)
só, bors, őrölt szerecsendió
- Az összeállításhoz:
1 teáskanál vaj
20 dkg lasagne tészta
20 dkg könnyen olvadó, reszelt sajt
Elkészítés
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és az apróra tört fokhagymát, kicsit pirítjuk, de nem hagyjuk, hogy színt kapjon, majd felöntjük a tejjel és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, kevergetve felolvasztjuk a mártásban, majd fűszerezzük őrölt szerecsendióval és sóval.
- Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, rádobjuk a szeletelt fokhagymát, és átforgatjuk a megmosott, megtisztított spenótlevelekkel. Ha összeesett a spenót, egy szűrőn keresztül kicsit kinyomkodjuk a levét, majd hozzákeverjük a sajtos besamel egyharmadát. Az összetört sütőtökhöz keverjük a maradék besamel felét.
- A serpenyőben a maradék vaj és olívaolaj keverékén lepirítjuk a gombaszeleteket, a legvégén sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük.
- Egy hőálló edényt kivajazunk, majd rétegezve összeállítjuk a lasagnét: az edény aljára két evőkanál besamelt teszünk, majd jöhetnek a lasagnelapok a sütőtökös és spenótos krémekkel. Közé rétegezzük a pirított gombát is. Végül a tetejére öntjük a maradék besamelt, megszórjuk pár evőkanál reszelt sajttal és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Frissen, forrón tálaljuk.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora