Ez a vajas keksz az egyik kedvenc alapreceptem, egyszerűen elronthatatlan. Most frissen őrölt kávéval ízesítettem, ami nem csak ízben ad hozzá, hanem a vizuális élményt is fokozza – a kávépöttyök annyira szépek! Nem kell bele túl sok kávé, pont az a lényeg, hogy a vaj és az enyhe kávéíz kellemesen összesimuljanak. Nem baj persze, ha két keksz közé sűrű csokikrémet töltünk, de az már a haladó hedonisták szintje!
Kávés-vajas keksz
Adag
24
darabElőkészítés
50
percSütés
10
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
22,5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál őrölt kávé
1 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
- A vajat és a cukrot robotgépben habosra keverjük.
- Egy keverőtálban simára keverjük a tojást a vaníliával és a kávéval. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat.
- A tojásos keveréket a robotgépbe tesszük, és kikeverjük a habosra vert vajjal és cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a száraz hozzávalókat is.
- Egy órára a hűtőbe tesszük pihenni a tésztát, majd lisztezett felületen 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a kekszeket sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 8-10 perc alatt készre sütjük.
Recept videó
Tipp:
- Ha szeretnéd csokikrémmel is megtölteni a kekszeket, 1 dl tejszínt melegíts fel forráspontig, 10 dkg étcsokoládét tördelj apró darabokra, öntsd le a forró tejszínnel és keverd simára. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, kenj meg vele egy kekszet, és boríts rá egy másikat.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora