Főétel, Gyerekbarát, Tészta, Tudatos, TV műsor

Sült zöldséges tésztaszósz

0 hozzászólás

Ez a tésztaszósz talán nem szerepel a klasszikus olasz szószok között, de egészen biztosan ott a helye a kedvencek között. A sok zöldségtől selymes, krémes és ízletes, arról nem is beszélve, hogy egészséges. Nagy előnye, hogy évszakonként más és más arcát mutatja attól függően, hogy milyen szezonális zöldségekből készítjük. Ez most egy őszi-téli változat sütőtökkel, ami nyáron padlizsánra cserélhetünk. Természetesen variálható bármilyen zöldfűszerrel és a tetejére kerülő morzsa is lehet fűszeresebb, ha azt szeretjük.

Sült zöldséges tésztaszósz

Adagadag
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

40

minutes
Teljes idő

1

hour 

10

minutes

Hozzávalók

  • A szószhoz:
  • 2 lilahagyma

  • 2 póréhagyma

  • 1 kis zeller gumó

  • 2 sárgarépa

  • 2 kápia paprika

  • 50 dkg sütőtök

  • 1 fej fokhagyma

  • 2 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 teáskanál szárított kakukkfű

  • ½ teáskanál cayenne chili

  • 3-4 evőkanál olíva olaj

  • 2 paradicsom konzerv

  • A morzsához:
  • 5 dkg parmezán

  • 10 dkg panko morzsa

  • 1 kezeletlen citrom

  • 5 dkg kapribogyó

  • 3 ág friss kakukkfű

  • 1 csomag spagetti

Elkészítés

  • A zöldségeket feldaraboljuk és egy nagy tepisre tesszük egy rétegben. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a tepsit, hogy az zöldségek jól átsüljenek. A fokhagymát egészben kettévágjuk és így tesszük a tepsire, hogy krémesre süljenek a fokhagymagerezdek. Sóval, borssal, szárított kakukkfűvel és kevés chilvel ízesítjük, majd összekeverjük a konzerv paradicsommal és meglocsoljuk olíva olajjal.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 percig sütjük, amíg néhány zöldség már kezd sötétre sülni és az egész szósz sűrű, nem leveses. Ha kész, a zöldségeket simára turmixoljuk, ha kell, a tepsiben maradtlével vagy a tészta főzőlevével lazítjuk. Figyeljünk rá, hogy a fokhagyma ne kerüljön a turmixba, amíg nem nyomkodtuk ki a gerezdeket a héjából.
  • A tésztát kifőzzük és összeforgatjuk a szósszal.
  • A morzsához egy közepes serpenyőben megpirítjuk a lecsepegtetett kapribogyót, majd hozzáadjuk a morzsát és azt is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, reszelt citromhéjjal, finomra reszelt parmezánnal és néhány friss kakukkfű levéllel ízesítjük. A tészta tetejére szórjuk és azonnal fogyasztjuk.

Recept videó

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*