Desszert, Gyerekbarát, Hedonista

Pisztáciás sütemény áfonyás joghurttal

0 hozzászólás

Ebbbe a süteménybe a kedvenceimet kevertem: pisztácia, kevés kókuszliszt, mandula. Gluténmentes, egy tálban kikeverhető, igazi jolly joker annak, aki az ilyen típusú sütiket szereti (én). Igazi lenyomata a pillanatnyi ízlésemnek, ugyanis egyre inkább vonzódom az krém vagy töltelék néküli, olajos magokban gazdag, gyümölccsel és joghurttal variálható süteményekhez. Ezekre mondhatjuk, hogy valamennyire tudatos választásnak minősülnek, ha már mindenképpen valami édesre fáj a fogunk, de persze lehet, hogy ez csak belemagyarázás 🙂 Az áfonyás joghurt is házi: fagyasztott áfonyát főztem sűrűre lime levével és kevés mézzel, majd sűrű görög joghurttal kevertem össze.

Pisztáciás sütemény áfonyás joghurttal

Adag

12

szelet
Előkészítési idő

20

minutes
Sütési idő

1

hour 
Teljes idő

1

hour 

20

minutes

Hozzávalók (25×12 cm-es formához)

  • A süteményhez:
  • 15 dkg puha vaj

  • 15 dkg cukor

  • 1 lime frissen reszelt héja

  • 4 tojás

  • 15 dkg finomra darált mandula

  • 15 dkg finomra darált pisztácia (lehet sózott)

  • 1 evőkanál kókuszliszt

  • Az áfonyás joghurthoz:
  • 40 dkg (fagyasztott) áfonya

  • 2 evőkanál méz

  • 1 lime frissen facsart leve

  • 1 evőkanál vanília kivonat

  • 4-5 dl sűrű görög joghurt

Elkészítés

  • A vajat a cukorral robotgépben nagyon kihabosítjuk (5-7 perc), majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, ügyelve, hogy ezeket jó habosra verjük fel.
  • Végül hozzáadjuk a mandulát, pisztáciát és kókuszlisztet és összedolgozzuk. Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük.
  • Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megszúrjuk és ha nem tapad a villára, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
  • Az áfonyát kis lábasban lekvár sűrűségűre főzzük a lime levével, a vaníliával és a mézzel. Kihűtjük, majd összekeverjük a joghurttal – elég csak márványosra.

Tipp

  • Pisztácia helyett használhatunk mandulát, török mogyorót vagy diót is (ez utóbbiból kevesebbet, mert magasabb az olaj tartalma, egy részét mandulával pótoljuk), a kókuszlisztet akár el is hagyhatjuk, akkor lazább állagú süteményt kapunk.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*