Főétel, Hedonista

Serpenyős hízott libamáj körtével

0 hozzászólás

A hízott libamáj igazi luxus alapanyag, ezért nagyon ügyelek rá hogy megadjam a módját az elkészítésének: fontos, hogy jó forró serpenyőben süssük, hogy minden oldalán kérget kapjon a máj és utána pihentessük is, hogy a közepe is tökéletes állagú legyen. Karamellizált körtével és édesburgonya pürével körítettem, és egy nagyon izgalmas gyümölcsös, balzsamecetes mártást készítettem hozzá – igazi lakoma lett belőle! (x)

Serpenyős hízott libamáj körtével

Adag

4

Adag
Előkészítési idő

15

minutes
Főzési idő

40

minutes
Total time

1

hour 

Hozzávalók

  • A mártáshoz:

  • 2,5 dl csirke alaplé

  • 1 dl balzsamecet

  • 3-4 evőkanál erdei gyümölcs lekvár

  • ½ kiskanál só

  • ¼ kiskanál frissen őrölt bors

  • A libamájhoz:
  • 50 dkg hízott libamáj

  • 1 teáskanál pelyhesített só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • A körtéhez:
  • 2 körte

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál barna cukor

Elkészítés

  • A mártáshoz az alaplevet összeforraljuk a balzsamecettel és a lekvárral és addig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik, de még folyékony marad. Sózzuk, borsozzuk, ha kell szűrőn átpasszírozzuk.
  • A körtéket gerezdekre vágjuk, a magházukat kivágjuk és kidobjuk, és a vajon, kevés cukorral kissé megpirítjuk a gerezdeket – nem kell, hogy puhára süljenek, elég, ha egy kis színt kapnak.

  • A libamájat felhasználásig a hűtőben tartjuk, majd közvetlenül sütés előtt forró késsel felszeleteljük 1,5-2 cm vastag szeletekre. Forró serpenyőben, magas lángon oldalanként ½ -1 pervig ig sütjük, zsiradék nélkül. A cél az, hogy mélyen karamellizált felszínt kapjunk. Ehhez maximum 1-1 perc elegendő oldalanként. A kiolvadó zsírt közben kikanalazzuk alóla, mert könnyen megég.
  • A serpenyőből óvatosan kivesszük a szeleteket és 5 percig pihentetjük, végül pelyhesített sóval megszórjuk.

Recept videó

Tipp

  • Körte helyett almával vagy naranccsal is jól működik a recept.

A bejegyzést a Tognana támogatta.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*