Meglepő érzés megkóstolni ezt a krémlevest, annyira összetett és gazdag az íze! Nem kell hozzá semmilyen különleges hozzávaló, csak ügyesen kell válogatni az otthon található fűszerek és a szezon zöldségei, gyümölcsei közül. A sütés miatt az ízek sokkal jobban kikerekednek, és még így sem tart 30-40 percnél tovább az elkészítése. Méltó párja ez a leves a kicsit már csípős, de pompás ősznek, próbáljátok ki ti is.
Sültsárgarépa-krémleves almával
Adag
4
AdagElőkészítés
10
percSütés-főzés
30
percTeljes elkészítési idő
40
percHozzávalók
- Az almához és a répához:
50 dkg sárgarépa
25 dkg alma
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál római kömény
½ teáskanál chilipehely
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál méz
3 evőkanál étolaj
- Az alapléhez:
2 evőkanál vaj
1 hagyma
1 babérlevél
7,5 dl csirkealaplé
2,5 dl víz
- A tálaláshoz:
3 evőkanál török mogyoró
néhány darab sült répa
Elkészítés
- A sárgarépát és az almát meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk vágjuk. A fűszereket, az olajat és a mézet összekeverjük, és összeforgatjuk a répával és az almával.
- Hőálló tálba vagy sütőlapra tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára sütjük a répát, almát.
- Az apróra vágott hagymát a babérlevéllel a vajon puhára pároljuk. Felöntjük az alaplével, vízzel, és pár perc alatt összeforraljuk.
- Ha a répa és az alma puhára sült, áttesszük egy lábasba (néhány hasábot félreteszünk), felöntjük az alaplé felével, és elkezdjük pürésíteni. Folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplét, amíg a kívánt sűrűséget elérjük.
- A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, a kész levesre szórjuk, melléteszünk pár darabot a sült répából, almából és tálaljuk.
Recept videó
Tipp:
- Petrezselyemgyökérrel, körtével és dióval is érdemes kipróbálni, ha egy egészen más karakterű, hasonlóan finom levest szeretnél.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora