Kesudióból talán a legegyszerűbb magvajat készíteni, mert nagyon gyorsan és könnyedén krémesedik, gyakran szoktam más olajos magvakkal is keverni, mert csodás állagot ad. Most medjool datolyával és egy kevés datolyasziruppal dolgoztam össze, és az eredménnyel nagyon elégedett vagyok. Pirítósra, kekszre kenve tartalmas, különleges reggeli vagy uzsonna készülhet belőle, és nagyon jól illik mellé egy csésze kávé a datolya miatt.
Datolyás kesudióvaj
Adag
8
adagTeljes elkészítési idő
15
percHozzávalók
20 dkg natúr kesudió
6 db kimagozott datolya (lehetőleg medjool fajta)
½ dl datolyaszirup (vagy juharszirup vagy méz)
1 evőkanál hideg víz
¼ kiskanál só
Elkészítés
- A kesudiót serpenyőben átpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon, majd a datolyával együtt késes aprítógépbe tesszük, és 2-3 percig pulzálva aprítjuk, amíg elkezd krémesedni.
- Hozzáadjuk a szirupot, a vizet és a sót, és addig turmixoljuk, amíg krémes lesz. Pirítóssal, keksszel fogyasztjuk.
Tipp:
- Datolyaszirupot arab fűszereseknél vagy delikátesz boltokban találsz. Érdemes beszerezni, mert semmihez nem hasonlítható az íze, palacsintára vagy müzlire, zabkására csepegtetve is nagyon finom, természetes édesítő és ízesítő.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora