Főétel, Hedonista, Hús

Rozé kacsamell vörösboros szilvával

0 hozzászólás

Amint egy kicsit lehűl a levegő és meglegyint az ősz halvány lehetősége, változik egy kicsit az étrendünk is. Ennek egyértelmű jelen nálam az, hogy felbukkan a gondolataimban a kacsahús. Sült combra még nem vágyom, de a rozéra sült kacsamell gondolata annyira aktívan elkezd foglalkoztatni, hogy gyorsan meg is valósítom. Idén ez még éppen a szilva szezonnal egybeesett, így született ez a recept. Nem használtam testes vörösbort a szilvához, egy siller pont elegendőnek bizonyult, és kifejezetten törekedtem arra, hogy megtartsam a kacsa és a szilva natúr ízét, nem használtam sok fűszert.

Rozé kacsamell vörösboros szilvával

Adag

2

adag
Előkészítés

15

minutes
Főzés/sütés

40

minutes
Teljes elkészítési idő

55

minutes

Hozzávalók

  • A kacsamellhez:
  • 1 egész pecsenye kacsamell két darabban

  • ½ teáskanál só

  • ½ teáskanál bors

  • 1 ág rozmaring

  • A szilvához:
  • ½ kg ringlószilva

  • ½ l könnyű száraz vörösbor

  • 2 evőkanál barna cukor

  • A burgonyához:
  • 60 dkg parázsburgonya

  • 2 evőkanál kacsazsír (a húsból kisütve)

  • 2 teáskanál só

  • 1 ág rozmaring

Elkészítés

  • A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk és a cukorral egy közepes lábasba tesszük. Addig hevítjük, amíg a szilva levet ereszt és a cukor felolvad. Felöntjük a borral és folyós lekvár állagúra főzzük.
  • A kacsamelleken a bőrt bevagdossuk, ügyelve, hogy a húsba ne vágjunk bele. Sózzuk, borsozzuk a húst mindkét oldalán, majd bőrös oldalukkal lefelé közepesen forró serpenyőbe tesszük, mellé dobjuk a rozmaring ágat, és 7 perc alatt kisütjük a zsírját. Ezután megfordítjuk és további 7 percig sütjük a másik oldalán is. Kiszedjük a serpenyőből, alufóliába csomagoljuk és 7-10 percig pihentetjük.
  • Közben a burgonyát megmossuk, összeforgatjuk a húsból kisült zsírral, megsózzuk és sütőben, 180 fokon puhára sütjük.
  • A húst felszeleteljük és a szilvaszósszal, sült burgonyával tálaljuk.

Tipp

  • A kacsamellet nyugodtan süthetjük úgy mint a steaket: oldalanként 7 perc sütés + 7 perc pihentetés. Az elején süljön ki a bőrből a zsír, ezután lehet akár percenként is forgatni a húst. Választhatjuk a sütőben pihentetést is, ehhez pirítás után (5-5 perc) mehet 10 percre 160 fokos sütőbe a kacsamell. A serpenyőből vegyük ki és hőálló tálban süssük a sütőben.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*