A grillezett csirkenyárs tavasztól őszig nagy sláger nálunk. Millió változata létezik, ez most egy kicsit egzotikusabb recept. Banánketchupot készítek, amit felhasználok a húspáchoz is, a nyársakra pedig a csirkemell mellé ananászt, hagymát és kápia paprikát húzok. Nagyon-nagyon finom ízkombináció, kicsik és nagyok is szeretni fogják.
Csirkenyárs ananásszal és banánketchuppal
Adag
4
adagElőkészítés
20
percFőzés-sütés
1
óra10
percPihentetés
2
óraTeljes elkészítési idő
3
óra30
percHozzávalók
- A banánketchuphoz:
3 evőkanál olívaolaj
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál chilipehely
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
90 g sűrített paradicsom
5 érett banán (lehet barna)
1,5 dl almaecet
10 dkg barna cukor
2 evőkanál halszósz vagy szójaszósz
- A nyársakhoz:
3-4 evőkanál banánketchup
3 evőkanál szójaszósz
1 kg csirkemellfilé
½ kg ananász
1 piros kaliforniai paprika
1 fehér főzőhagyma
2 evőkanál étolaj
só és bors
Elkészítés
- A ketchuphoz a finomra vágott hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk egy közepes lábasban. Ha puha, hozzáadjuk a chilit, a reszelt gyömbért és a sűrített paradicsomot, ezeket alaposan lepirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne égjen meg.
- Hozzáadjuk a villával összetört banánokat, összekeverjük, majd mehet bele az ecet, a cukor és a szójaszósz is. Kb. 40 percig rotyogtatjuk, amíg egészen besűrűsödik. Botmixerrel pürésítjük, majd üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk, ha nem használjuk azonnal fel.
- A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, beleforgatjuk a banánketchup és a szójaszósz keverékébe, majd 2-8 órát pácoljuk.
- Ezután lecsepegtetjük a csirkedarabokat, és a hasonló méretűre vágott ananásszal, paprikával és hagymával nyársra húzzuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és grillen pirosra sütjük. A maradék ketchuppal kínáljuk.
Tipp:
- Bélszínnel, sertésszűzzel vagy garnélarákkal is elkészítheted, a chilit pedig nyugodtan kihagyhatod, ha gyerkőcöknek csinálod.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora